fredag 11 juli 2008

Alvaret.


Öland, då har jag äntligen varit där!
jag börjar mer och mer förstå att det man läser om och hör om inte alls behöver va så fel och att folk i allmänhet kanske kan ha rätt vettiga åsikter...åtminstone då det gäller vackra platser.
Öland är verkligen annortlunda mot vad jag sett tidigare. Naturen påminner ruskigt mycket om öarna Jurmo Utö och Vänö. Det är ju kanske inte så konstigt med tanke på hur isarna drog fram för ett tag sedan.
Men på Öland var allting mera och större. Alvaret visste jag egentligen inte mycket om annat än att det tillhör världsnaturarvet. Det var som att komma till en stepp, där kände man alvaret bakom varje liten buske. Jag fick en känsla av att fort åka genom området annors kunde nåt ta tag i en, alvaret tx. En annan känsla var att jag shela tiden kikade efter, var girafferna och elefanterna stod någonstans. Jag hade alltså inte blivit förvånad om jag såg några. Samtidigt jag åkte längs de raka vägarna tänkte jag på hur långt borta alla huggormar var. På vägskyltarna kunde jag varken se pilar mot Borås eller Stockholm, vilket yttermera gav hela Öland en guldkant i mitt världsarv.
En liten koja på den östersta stranden vore inte helt fel att kunna dra sig undan till, lagom nära Alvaret, och lagom långt borta från detsamma.
Tror jag skall ta upp några potäter idag.

onsdag 9 juli 2008

Stå i ändan av bron o vippa!

Jag är för gammal för att tugga allt på nytt.
Jag är för ung för att spotta ut det jag med käftarnas hjälp har lyckats svälja redan en gång.
Jag står där i ändan av bron o vippar, fram o tillbaka hit o dit.
Tappar balansen och återfår den ibland.
Ramlar i o blir sur o grinig men torkar upp så småningom igen.
Jag är en vettex som suger upp det som blir över, eller en silkesvante man polerar det sista med.
Jag är nog förrästen en vindruva som sakta mognat till ett russin, men i en välkomponerad rätt blir ett russin en delikatess.
Jag far fram o tillbaka mellan liv och död, mellan vilja o ovilja, mellan lust o olust.
Tacka vet jag rondellerna, där kan man vila sig ibland, men det enda som händer då är att det snurrar lite mer än vanligt i hela systemet.
Det klarnar i öster!