måndag 27 april 2009

Finland e fantastiskt


Jag älskar mitt fosterland...jag är finländare. Men nu jädrar vete katten om inte en hel drös Finländare anammar den svenska gnällmentaliteten.
Det senaste på den fronten är att i den absolut svenskaste kommunen, i Finland (bortsett från Vasa) är Raseborg. Här har man i dagarna diskuterat ämnet "mobbning av det finska språket". Diverse kommunala damer och herrar (finskspråkiga) har konstaterat att olika mötesprotokoll samt utskrifter har översatts till finska på ett "bristfälligt sätt"
Man anser att det är att nonchalant och oansvarigt att tro att alla kan det andra inhemska språket i detta fall svenskan. Tjohej. I detta landet har man visst inget annat för sig än att jamsa över fullkomligt vansinniga saker. Detta landet är och har varit och kommer att förbli två språkigt, vilket innebär att du skall kunna klara dej och få information på båda språken om du vill. Just det...och bristfällighet talar vi här om INTE avsaknad. OBS. Som en jämförelse:
För drygt en vecka sedan kom jag som andra bil till en motorcykelolycka. Kaoset på platsen var som det brukar i liknande situationer total, INGEN hade ringt efter hjälp, alla vimsade runt...jag tog min mobil bredvid mej slog 911...haha o det funkade ännu MEN...sen hände följande....Damen i andra ändan blev tyst då, jag rabblade upp långituder o latituder av olycksplasen, vad som hänt och bad om omedelbar ambulans o polis....efter en stunds tystnad hörde jag "voitteko sanoa sitä suomeksi"!!! Vad jag meddelade henne på SVENSKA skriver jag inte här men jag kastade hastigt luren till en som såg ut att tala bättre finska än jag just då.
Alltså dagens inlägg i press o media över de sårade finska förbigågna politiker och tjänstemän i Raseborg pga av språkslarv....tycker jag är patetiskt, småaktigt och löjligt. I Sverige reagerade jag inte ens över liknande gnäll...men här...mitt eget land...Suck
Nu är jag trött och tänker sova o inte gnälla över gnäll i morgon.