torsdag 25 september 2008

Rätt!


Såja, det var som jag misstänkt. Rådjur och hjortar älskar svamp, speciellt kantareller som deras ögon ser utmärkt bra.
Det jag inte visste var att de ställen i skogen där man kan se liksom rafsade spår, gropar, är också deras lämningar i sökande efter svamp. Det hjortarna och rådjuren har som sin delikatess är något som kallas hjort - tryffel. Tryffeln växer liksom sina franska kusiner ca 10-15 cm under marken och hjortarnas och rådjurens magnifika luktsinne gör att de vet var de kan hitta dem. Nu vet vi det.
Jag har trots allt hittat kantareller i mängder och faktiskt just på de ställen där marken tydligt är upprafsad. Kanske hjortarna är som vi andra, tar det bästa först om det finns.
Snart skall jag också göra en avhandling på kräftor. Jag begriper mej inte riktigt på de djuren, och det verkar som om inte andra heller har gjort det. Jag hittar bara ynklig fattig information om hur de lever och tänker. Farbror Markkanen är dock den enda hittils som kunnat ge mej vettig info. Herr Markkanen är en äldre man som alltid berättat otroliga historier ur sitt liv. Han kommer från de djupaste skogarna i Finland och har lärt sig ur livets hårda skola. Det han inte vet om djur och natur är inte värt att veta. Bla om hur man fångar myror om man vill flytta på deras stackar eller ta sig ett skråvmål i brist på annan föda. Men det tar vi en annan gång.