söndag 26 juni 2011

Högt å lågt

Ibland sätter jag mig på huk i blåbärsriset eller i min lilla trädgård, och jag upptäcker en massa saker, djur och liv som man anors aldrig ser. Från perspektivet "under" ser världen lite annorlunda ut, lite hemlighetsfull liksom. Jag har ju alltid sagt att det bästa sättet att hitta svamp på, i synnerhet trumpetare är att sätta sig ner i skogen o kissa för då hinner man betrakta marken och lägga märke till detaljerna. Jordnära!
Det är lika häftigt som att kliva upp högt på ett berg eller ett träd och titta på världen uppifrån. Nå jag antar att jag nog så småningom kommer att kunna se allt från ovan men det kan ju kanske dröja ännu. Igår hittade jag till exempel kantareller när jag lite dagen efter midsommaren satt och filurade i trädgården.
Midsommaren är inte min mittsommar utan en början och en tid då jag nu måste mobilisera mig en aning. Nu har jag ca 3 månader på min att reparera, förbereda och fixa för en istid till. Jag skjuter dock mycket gärna upp allting, det fixar ju sig iallafall.
Sommarindianerna har anlänt, havet är livligt trafikerat men inte lika intensivt som tidigare år. Sjöbevakningen har i år sett det som sin största uppgift att trakassera båtfolket. Ja jag är ytterst ambivalent till detta polisande. Att det skall vara nyktert på sjön också är en självklarhet tycker jag men de gröna männen tyks enbart leta efter fel då man stoppar flytetyg, Brandsläckare och flytvästar anmärker man med petimeter noggranhet på, och bötfäller som man aldrig gjort förut. I våras fick den lokala fiskaren böter för att hans hjälm låg bredvid honom på snöscootern, då han nyss tagit upp sina nät.
Den stora gröna sjöbevakningsbåten rusar hänsynslöst fram längs farleden med vågor som slår upp över alla klippor och drar med sig allt som finns på stränderna. Vet inte vad jag skall tycka....
Jag har min absoluta semester just nu, varje stund av ledighet är semester. Jag åker då och då in till storstaden och jobbar, ser till att fylla på hålen i börsen och för att hålla min vän Kent god och mild. Jag har även haft förmånen att åter äntra min "egi skuta" och tappat bort mig bland många nya goda viner . Det är så roligt att få lära sig nytt och dessutom kunna använda sig av ny kunskap för att i min tur lära det vidare.
Igår plockade jag årets första blåbär, och trots att jag älskar hösten är jag nog glad åt att det är ganska långt dit ännu.
Nu skall jag kliva upp på taket och känna mig lite ovanpå ett tag, lite som att låta mig flyta med i dyningen av medvinds vågen.