onsdag 3 juni 2009

Johan och Fredrika...


...var som sammansvetsade från den dagen de träffades. Deras kärlek var speciell och unik. När Johan berättade att han ville bege sig ut och resa under ett år för att studera olika universitet studietekniker i Europa var Fredrika direkt med på noterna. Fredrika väntade deras första barn och tyckte det lät spännande, hon mådde bra och älskade alla de olika platser de kom till.
När de kom till Odessa i februari fick hon deras efterlängtade första barn. Maria var stor frisk och en glad unge. Snart reste Johan och hans lilla familj vidare och de stannade i Aten.
Fredrika njöt av stadens puls, människorna dofterna och fram för allt av att vara mamma. Johan avgudade Maria och så fort han kunde gick han omkring och bar på sin dotter vare sig hon ville eller inte. Han berättade för henne alla sina innersta hemligheter och hon var hans, bara hans prinsessa. Maria fick en lätt förkylning i juni, febern ville inte ge med sig och Marias hosta bara förvärrades.
Fredrika gjorde som alla mammor, hon baddade bytte, försökte hitta på olika sätt för att få sin dotter att bli frisk igen. I juli var Maria bara en skugga av det lilla friska runda barn hon varit en månad tidigare. Johan och Fredrika vakade dag och natt vid sin dotters sida men hon dog den 15 juli, bara 4 månader gammal. Fredrika och Johan dog också lite grann den natten.
2 år senare i Helsingfors födde Fredrika en dotter Anna och ett år senare en son Alexander. När hon tre år senare gav liv åt en son Ernst var hennes krafter slut och Fredrika dog då babyn Ernst var två dygn gammal.
Johans sorg visste inga gränser men han gav sina tre barn en ny fru, bara två år efter Fredrikas död.
Yngsta sonen Ernst växte upp till en målmedveten ung man. Han genomförde sin stora dröm då han var 30 år. Han grundade en egen skola och blev rekor för den. Han hade träffat Berta på en fest och den 28 juni gifte de sig.
Ernst gav sin Berta en morgongåva, en speciell guldklocka. I den lät han göra en inskription
"Åt Berta av hennes Ernst 28/6 1896.
11/6 2009 får Fia (Sofia) sin mormors farmors klocka i present. Ernst sons dotters dotters dotter.
Ernst skola hette och heter fortfarande Laguska skolan.
I Aten finns fortfarande Maria Castalias grav.
Fredrikas sista son Ernst fick en son Erik vars dotter fick namnet Castalia, det var min mor, Fias mormor, Sofia som min dotter heter, har sitt namn efter min mormor Sofia Lagus.
Samtliga brev av Fredrika och Johan Lagus under åren 1850-1859 ligger under min säng....
Puh" det e mycket nu" som Nisse på Nordlandia säger....